Ondernemer veroordeeld voor verhinderen controle inspectie

0

JURISPRUDENTIE – Het Arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant heeft een ondernemer veroordeeld tot een taakstraf en geldboete voor het verhinderen van een controle door de Inspectie SZW. Bij de controle in een kapsalon van de ondernemer kregen twee inspecteurs te maken met agressie. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag op zijn website.

In maart 2018 controleerden medewerkers van de Inspectie SZW in Breda op arbeidsvreemdelingen, wet minimumloon en arbeidstijden. Bij een controle in een kapsalon kregen twee inspecteurs te maken met agressie. De eigenaar zwaaide met een schaar voor de controleurs, hij rochelde, greep een vrouwelijke controleur hard vast en sloeg met een platte hand de mannelijke controleur uitdagend op de borst. De ambtenaren voelden zich genoodzaakt te stoppen met hun controle, aldus het OM.

‘Ik doe wat ik wil in mijn zaak’ zei de eigenaar destijds en belemmerde de ambtenaren in hun werk. Ook enkele klanten keerden zich tegen het tweetal. Bij de politie ontkende de verdachte de “ambtsdwang”, het verhinderen van de controle door de ambtenaren.

Taakstraf

Woensdag moest de man zich verantwoorden voor de politierechter. Zonder dat hij aanwezig was, legde de rechter hem zestig uur taakstraf waarvan dertig uur voorwaardelijk op. Ook moet hij een van de slachtoffers 250 euro betalen. Deze had niet alleen tijdens de controle, maar ook daarna in zijn werk en privéleven last van de agressie.

Tijdens de zitting werd door de officier van justitie naar voren gebracht dat de inspecteurs de situatie als terecht bedreigend ervaarden. De rechter besloot: ‘Dit kan echt niet.’ De verdachte kan nog in hoger beroep gaan

Bron: OM

Meer informatie over agressie en geweld? Ga naar Sdu HSE 
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!

Reageer