Opinie Interview: ‘De AI bladen triggeren me om het nóg beter te doen.’

0

In het Havengebouw Amsterdam, met uitzicht op het IJ en het Centraal Station, werkt Eric van der Steen. Eric is Arbo-coördinator bij Port of Amsterdam en getraind in het opsporen van onveilige situaties en risico’s. Het online platform Sdu HSE met de AI-bladen van Sdu zijn voor Eric steeds weer een betrouwbare basis waar hij graag op terugvalt.

Havenregio Amsterdam bestaat uit de havens van Amsterdam, Beverwijk, Zaandam en Velsen/IJmuiden. In de havenregio werken in totaal bijna 70.000 mensen, waarvan ongeveer de helft in Amsterdam. Binnen het Havenbedrijf is Eric verantwoordelijk voor de veiligheid van 350 collega’s.
Ook al heeft Eric zelf een nautische achtergrond, het onderwerp veiligheid is hem met de paplepel ingegoten: ‘Mijn vader was veiligheidskundige. Vroeger was het wel knokken om zaken op orde te krijgen. Nu is veiligheid een thema waar een werkgever op kan scoren. Als Arbo-coördinator ben ik veel onderweg van en naar onze locaties. Ik wil zien hoe er gewerkt wordt, ik wil vragen kunnen beantwoorden en oplossingen evalueren. Ze kennen me overal.’

Sneller zoeken

Sinds Arbozone is overgegaan op het nieuwe en gebruikersvriendelijk online platform Sdu HSE, is het voor Eric nóg eenvoudiger geworden: ‘Ik haal in een paar klikken de juiste informatie boven water. Zoeken gaat echt veel sneller. En over ieder denkbaar onderwerp is wel een AI-blad beschikbaar. Door er in te duiken, ontdek je al snel nieuwe aanknopingspunten en raak ik getriggerd om het nóg beter te doen. Dat zorgt ervoor dat ik altijd volledig geïnformeerd ben over onderwerpen die hier spelen. En antwoorden kan vinden op vragen die collega’s hebben. Ik kan er blind op vertrouwen dat mijn adviezen actueel zijn.’

Helder en gestructureerd te werk gaan

“Doordat alle informatie binnen het platform goed is geschreven en helder is gestructureerd, kan ik ook met collega’s die geen kennis hebben van arbo-onderwerpen snel de mogelijke risico’s in kaart brengen. Kort geleden heb ik met onze facilitair coördinator de indeling van het nieuwe kantoor doorgenomen. We kwamen er achter dat er in het ontwerp geen aparte kleedruimte voor dames was opgenomen. Die moet er wel zijn volgens de richtlijnen. Alleen het gezamenlijk doorlezen van het AI-blad was voldoende om dit eruit te halen.’

Eric: ‘Waar het ook over gaat, ik vind het altijd weer leuk om me in een nieuw onderwerp te verdiepen. De informatie vult goed aan op de kennis die ik al heb. Als enige Arbo-coördinator binnen het Havenbedrijf is het fijn om daar op te vertrouwen. Ik kan rechtstreeks stukken tekst kopiëren en deze met de Havenmeester en andere directieleden delen. Het duurt soms lang, maar er ontstaat altijd ruimte om dingen op de juiste manier aan te pakken. Ook de jurisprudentie binnen Sdu HSE komt goed van pas. Voor de schoonmaak van onze vaartuigen maken we gebruik van een extern schoonmaakbedrijf. In de jurisprudentie kon ik eenvoudig terugvinden dat wij als havenbedrijf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van ingehuurde uitzendkrachten. Nu passen we de trappen op het schip aan en komt er persoonlijke valbeveiliging zodat de schoonmakers niet te dicht bij de dakrand komen.’

Een gezonde werkomgeving

‘Bij de inrichting van ons kantoor heb ik me sterk gemaakt voor voldoende afwisseling op de werkplek. Collega’s die veel achter een beeldscherm zitten, krijgen weinig beweging. Fitte werknemers zijn niet alleen productiever, ze melden zich ook minder vaak ziek. Ook daarbij maak ik gebruik van informatie dat op het platform te vinden is. We hebben voor de medewerkers intern hier het programma ‘Haven Fit’ bedacht. Iedereen die wilde, kon een fit test laten doen. Met coaches en met workshops hebben we het makkelijker gemaakt om vooruitgang te boeken en dit vast te houden. Ook de werkplekken hebben we anders ingericht. Er staan statafels waar mensen aan kunnen werken en in het hele Havenbedrijf hebben we een aantal deskbikes neergezet. Zo kan je fietsend je werk doen. En er zijn ook nog zitballen om af te kunnen wisselen. Zelf zit ik graag achter de deskbike. Het werkt echt prettig als je veel moet lezen.’

‘Er is hier in het gebouw van het Havenbedrijf op dit moment veel te doen over straling op de werkplek. Elektromagnetische velden zijn overal. Ik heb al gezien dat een nieuw AI-blad uitgebreid op dit onderwerp ingaat. De informatie die ik over dit onderwerp ga vinden gaat me ongetwijfeld triggeren om dit voor iedereen goed te regelen. Ik zit er weer bovenop.’

Reageren is niet mogelijk.