ISZW: Veel overtredingen bij bouwen in Amsterdam

0

HANDHAVING – Bij een bouwcontrole vorige week in Amsterdam zijn veel overtredingen geconstateerd. Bij meer dan de helft van de 29 bouwlocaties bleek dat de controle noodzakelijk was. Het werk is elf keer tijdelijk stilgelegd. Daarnaast zijn zeven bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mochten werken. Dat meldt de Inspectie SZW donderdag.

De controle van de Inspectie betrof zowel de veiligheid op de bouwplaats als het eerlijk werken in de bouw. Vooral in binnenstedelijke gebieden wordt niet altijd even veilig gewerkt. Dat bleek ook wel, want in elf gevallen werd het werk direct stilgelegd. Zeven keer omdat er sprake was van ernstig valgevaar, twee keer omdat een zaagtafel niet goed was afgeschermd en twee keer omdat bouwvakkers aan het gevaarlijke kwartstof werden blootgesteld. Bij een locatie was de werksituatie zodanig slecht dat de gehele bouwplaats werd stilgelegd en alle bouwvakkers de locatie moesten verlaten. Zodra de aannemer de onveilige situatie heeft opgelost, kan de Inspectie de stillegging opheffen.

Nationaliteiten

Tijdens de controle zijn zeven bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mochten werken. Zij hadden de Marokkaanse, Chinese en Turkse nationaliteit. Om in Nederland te mogen werken, moet de werkgever voor hen een tewerkstellingsvergunning hebben, die er niet was. Niet alleen de werkgever kan hiervoor een boete krijgen van achtduizend euro maar ook de opdrachtgever.

Arbeidstijden

Daarnaast doet de Inspectie SZW nog nader onderzoek naar te lange werkdagen en mogelijke onderbetaling. Ook werd een bouwvakker aangetroffen die een uitkering genoot. Deze overtreding heeft de Inspectie doorgeven aan de gemeente.

Stilleggen

Het is de derde keer dat de Inspectie SZW bouwlocaties in stedelijke gebieden controleert. Al eerder deed zij dat in Utrecht en Tilburg. In alle gevallen moesten werkzaamheden stilgelegd worden en werd er onveilig gewerkt.

Bron: Persbericht Inspectie SZW

Meer informatie over hoe je wel veilig kunt werken op bouwplaatsen?
Ga naar Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.

Reageren is niet mogelijk.