‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’ tijdens vijfde Week van de RI&E

0

Van 17 tot en met 21 juni organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E. In deze week worden ondernemers opgeroepen en gestimuleerd om aan de slag te gaan met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), een verplichting vanuit de Arbowet. Dit jaar is het thema “Beroepsziekten te lijf met de RI&E”. Lees meer over de RI&E op de themapagina.

Beroepsziekten

De RI&E is een gestructureerde manier om in een organisatie de risico’s op het gebied van de veiligheid en gezondheid van werknemers in kaart te brengen. Op basis hiervan worden maatregelen genomen om werknemers te beschermen tegen deze risico’s. Het gaat hierbij om directe risico’s, zoals val- of snijgevaar, maar ook om risico’s die op de langere termijn tot (ernstige) klachten en beroepsziekten kunnen leiden. Bijvoorbeeld fysieke belasting en blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen. Chroom-6 is een recent voorbeeld van de ernstige gevolgen die jarenlange blootstelling aan stoffen kan hebben. Maar ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen, zoals houtstof en organische stoffen, of langdurige fysieke belasting, bijvoorbeeld door trillingen of repeterende handelingen, kunnen tot arbeidsongeschiktheid leiden. Jaarlijks overlijden ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten. Reden dus om hier actie op te ondernemen.

Week van de RI&E

In de Week van de RI&E organiseren branches, arbodeskundigen, arbodiensten en andere intermediairs acties door het hele land met aandacht voor de RI&E, zoals workshops, kortingen op quickscans en telefonisch advies. Deze supporters zijn te vinden op de website www.weekvanderie.nl.

Een veilige kantooromgeving: doe de gratis check!

Kennisportaal Sdu HSE levert dit jaar een bijdrage aan de nationale Week van de RI&E door u te ondersteunen in de realisatie van een veilige, gezonde werkomgeving. Dit doen wij door u gratis de ‘Checklist RI&E Kantoorgebouw’ aan te bieden. Wilt u ook uw kantoor veiliger maken en uw collega’s een fijnere werkomgeving bezorgen? Vraag dan nú de Checklist RI&E Kantoorgebouw aan via dit formulier .

Meer informatie over beroepsziekten en RI&E? Ga naar Sdu HSE
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag een gratis demo aan!

Reageren is niet mogelijk.