De eerste slachtoffers aan long covid zijn aangediend die vinden dat hun ziekte aangemerkt moet worden als een beroepsziekte. Ze gaan proberen de schade op hun werkgever te verhalen.
Blootgesteld
RTL Nieuws kwam bij een journalistieke inventarisatie vijf gevallen op het spoor. Twee slachtoffers schakelden letselschadeadvocaten in, drie anderen laten zich begeleiden door het FNV Bureau Beroepsziekten.
Een van de zaken waarover RTL Nieuws bericht, gaat om een medewerker in de ouderenzorg die tijdens de eerste golf zonder beschermingsmiddelen een cliënt moest verzorgen. Achteraf bleek dat zijn leidinggevende toen al wist dat deze cliënt mogelijk corona had. De betreffende medewerker is na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt en is nu gekort op zijn salaris.
Beroepsziekte
Een ander voorbeeld betreft een ambulanceverpleegkundige in opleiding die bij het begin van de pandemie haar eerste ritten maakte. Zij en haar collega’s hielpen een zwaar hoestende hulpbehoevende, zonder te weten dat die persoon kort daarvoor in het buitenland was geweest en daar mogelijk de nog onbekende ziekte had opgelopen. De meldkamer had daar niet naar gevraagd. De collega’s hadden de beschikking over een mondkapje, maar de leerling niet. Dat was toen nog geen standaard. Zij werd en bleef ziek.
De bedrijfsarts heeft dit geval aangemerkt als beroepsziekte. Re-integratie in de oude functie is niet mogelijk gebleken en de werkneemster is inmiddels ontslagen. Nu heeft ze haar werkgever aansprakelijk gesteld. Die heeft haar onbeschermd op pad gestuurd, stelt ze, en is aansprakelijk voor de gevolgen. RTL Nieuws vermeldt niet of die werkgever dat bestrijdt of niet.
Topje van de IJsberg
Het gaat om het topje van een ijsberg, hoorde RTL Nieuws van advocaten, vakbonden, bedrijfsartsen en wetenschappers. De kans lijkt daarom groot dat Nederlandse werkgevers te maken krijgen met veel meer procedures. Zulke procedures duren gemiddeld vijf jaar, is de ervaring van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Maar kansloos zijn ze niet. Hetzelfde bureau maakte eerder bekend, los van dit specifieke onderwerp, dat zijn juridische procedures in de jaren 2015-2019 schadevergoedingen hebben opgeleverd van gemiddeld € 66.000.
‘Geen schuldige aanwijzen’
Werkgevers zien de bui hangen. Een woordvoerder van de AWVN zei volgens RTL Nieuws: ‘De coronapandemie is ons allemaal overkomen en daarin kun je geen schuldige aanwijzen. Dus het is jammer dat daar rechtszaken op gevoerd worden.’ Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, reageerde met een felle tweet: ‘Nee AWVN, toen corona er al even was renden werkgeversorganisaties zo hard ze konden naar het ministerie van EZK om daar vederlichte coronaprotocollen af te spreken. Met grote bocht om de Nederlandse Arbeidsinspectie heen.’
Jong doelt hiermee op de eerste maanden van de pandemie. Vanaf maart 2020 werden er voor allerlei bedrijfstakken en bedrijven coronaprotocollen afgesloten. Zulke protocollen waren een voorwaarde om in aanmerking te komen voor versoepeling van de eerste lockdownmaatregelen. Jong gaat er met haar tweet aan voorbij dat die protocollen vaak de steun van vakbonden hadden. De Nederlandse Arbeidsinspectie, toen nog Inspectie SZW geheten, beval aan om de protocollen op te nemen in bestaande Risico-inventarisaties en -Evaluaties, om ze afdwingbaar te maken.
Gegevens verzamelen
De komende periode zal er meer duidelijkheid komen over juridische finesses rond onderwerpen als bewijsbaarheid en aansprakelijkheid. Zulke finesses hoeven ondernemingsraden er niet van te weerhouden om zelf in kaart te brengen of het probleem ook in de eigen organisatie speelt, en met de bestuurder te bespreken welke verantwoordelijkheden die eraan wil verbinden.
Een eerste stap kan zijn om bij de achterban gegevens op te halen en in (blijvend) overleg te treden met de bedrijfsarts. Is er bij periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek (PAGO) bijvoorbeeld voldoende aandacht voor long covid? En worden gevallen ook gemeld aan het Nederlands Centrum voor Beroepszieken? Aan dat laatste schort nog veel.
Ook het initiatiefrecht kan in voorkomende gevallen zijn diensten bewijzen. Al was het maar om de bestuurder ertoe te brengen om zijn overwegingen zwart op wit te zetten.
Voor meer achtergrond:
Inzicht in de OR: helpt de OR én bestuurder vooruit
Er wordt binnen jouw organisatie veel tijd besteed aan OR-werk? Je twijfelt wel eens of je instemmingsrecht of juist adviesrecht hebt? En je wil de verhouding tussen de OR en bestuurder professionaliseren? Dan is het Inzicht in de OR iets voor jou.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.