Opinie Wat is nu eigenlijk de veiligheidscultuur in mijn bedrijf?

0

In mijn laatste blog stelde ik dat het belangrijk is om eerst te bepalen wat nu eigenlijk veiligheidscultuur voor jouw bedrijf inhoudt. Pas als we allemaal op dezelfde manier kijken naar het onderwerp, kunnen we ook gezamenlijk proberen de beleving te veranderen. De grote vraag is: hoe bepaal ik nu wat de veiligheidscultuur in mijn bedrijf is? Waar moet ik naar kijken? Welk instrument kan ik gebruiken om het te ‘meten’?

Afspiegeling

Om hier een antwoord op te kunnen geven moet eerst duidelijk worden wat de veiligheidscultuur nu eigenlijk inhoudt. Zoals al eerder gesteld: zoveel mensen, zoveel meningen. Naar mijn mening is de veiligheidscultuur een afspiegeling van de bedrijfscultuur. Hiermee bedoel ik dat als je naar de ‘algemene’ cultuur in een bepaald bedrijf kijkt, je ook een beeld krijgt van hoe het bedrijf omgaat met veiligheid.

Proeven

Cultuur moet je proeven. Dus de cultuur in het bedrijf kan je niet aflezen aan het feit of men op papier alles voor elkaar heeft. Papier is tenslotte zeer geduldig. De cultuur van een bedrijf kan je alleen proeven door in de organisatie met personen uit alle lagen een open gesprek te voeren. Belangrijk is dat men vertrouwen heeft. Als er een terughoudendheid is om eerlijk te zijn over hoe het binnen een bedrijf eraan toe gaat, komt de waarheid niet boven. Dit kan al iets vrijgeven over de cultuur van het bedrijf.

RI&E

Naast deze ‘meting’ is het belangrijk om te kijken hoe men omgaat met veiligheid. Is er een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) en een Plan van Aanpak(ken) (PvA) en zijn deze actueel? Hoeveel incidenten/ongevallen hebben er de afgelopen jaren plaatsgevonden en hoe is men hiermee omgegaan? Worden er ontruimingsoefeningen gehouden? Worden er veiligheidsronden, al dan niet door het management, gelopen? En zo kan je nog wel even doorgaan.

Veiligheidsladder

Al deze zaken geven je een beeld van de veiligheidscultuur in je bedrijf. De conclusie moet wel zijn dat je cultuur niet op een meter af kunt lezen. Het meten moet gebeuren aan de hand van de gedragingen. Wanneer je dit wilt koppelen aan de veiligheidsladder, is het dus belangrijk om vast te stellen welk gedrag gekoppeld is aan welke trede. Als je in de praktijk gaat luisteren, vinden veel bedrijven dat ze hoger op de ladder zitten dan dat in werkelijkheid het geval is. Zou dat ook een signaal zijn om te bepalen wat de veiligheidscultuur binnen een bedrijf is?

Mensenwerk

Wat blijft, is dat het meten van de cultuur mensenwerk is. Dit houdt in dat de meting van de cultuur een afspiegeling is van wat de persoon die de meting heeft uitgevoerd, vindt. Laat de meting door iemand anders doen en het is mogelijk dat daar iets anders uitkomt. Wat de veiligheidscultuur in een bedrijf ook is, we moeten er voor zorgen dat niemand ziek wordt van de uitvoering van zijn/haar werk of hem/haar een ongeval overkomt.

Cor Slagter is hoger veiligheidskundige bij Arboco Veiligheid & Advies

Meer informatie over gedrag en (veiligheids)cultuur? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!

Reageren is niet mogelijk.