ProRail laat bijna-ongelukken zien in nieuwe campagne

0

INCIDENTEN – Jaarlijks vinden veel bijna-ongelukken plaats op onbewaakte spoorwegovergangen (NABO’s). Vrijdag is ProRail gestart met een campagne. In de campagne laat de spoorbeheerder beelden zien van deze near-misses.

‘Zaterdag kwam een 47-jarige man om het leven bij een ongeluk op de onbewaakte overweg in Santpoort. Dit jaar zijn er al drie doden gevallen bij de niet actief beveiligdeoverwegen. Dat zijn er drie teveel’, aldus ProRail. Afgezien van de doden die vallen, vinden er jaarlijks ook erg veel bijna-ongelukken plaats.

Filmpje

In een filmpje op de website van ProRail is te een situatie zien waarbij het nét aan goed gaat. Een jonge fietser steekt een onbewaakte overweg in Geleen over, waarbij een goederentrein passeert. Nadat de trein voorbij is steekt hij over en ziet daarbij een trein uit de andere richting over het hoofd. De jongen haalt op het nippertje de overkant. ProRail gaat de komende tijd meer van deze bijna-ongelukken online zetten.

Betonblokken

Eerder deze maand is ProRail in Lunteren begonnen met het plaatsen van betonblokken en hekken bij onbewaakte spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail een opdracht gegeven om de 127 publiek toegankelijke NABO’s, op het reizigersnet, zo snel als mogelijk op te heffen. Vorig maand kondigde ProRail topman Pier Eringa aan gevaarlijke, onbewaakte spoorwegovergangen af te gaan sluiten,omdat het in sommige gevallen te lang duurt voor maatregelen genomen worden. De gemeente Lunteren en omwonenden zijn het eens met de afsluiting, maar een grondeigenaar verzet zich waardoor de overgang nog open is.

Bron: Sdu HSE

Lees meer over leren van bijna-ongevallen en beïnvloeden van gedrag: Sdu HSE – Arbobeleid

Reageren is niet mogelijk.