Biogasbedrijf werkt zonder goed explosieveiligheidsdocument

0

HANDHAVING – Een biogasbedrijf in Gelderland moet binnen vier maanden aantonen op welke wijze de explosiegevaren beheerst worden. Dat meldt de Inspectie SZW vrijdag. Het bedrijf krijgt nog vier maanden de tijd om een goed explosieveiligheidsdocument (EVD) te maken Als het bedrijf in gebreke blijft moet het wekelijks 2500 euro betalen.

Boete

Het bedrijf weigert al sinds 2014 om een EVD te maken, aldus de inspectiedienst.Hiervoor is in 2016 een boete opgelegd. Bij controles dit jaar bleek dat het bedrijf geen vervolg heeft gegeven aan het opmaken van een EVD. Reden voor ISZW om naast een nieuwe boete ook een ‘last onder dwangsom’ op te leggen.

Het bedrijf maakt onder meer gebruik van een installatie waarmee biogas wordt geproduceerd. Indien de concentratie van biogas in de atmosfeer te hoog is, kan er een explosie plaatsvinden. Om dit te voorkomen en te zorgen dat de werknemers hun werk veilig kunnen doen, moet het bedrijf een EVD hebben.

ATEX

Bedrijven moeten maatregelen nemen om te voldoen aan de verplichtingen voor veilig werken in explosieve atmosferen (Europese richtlijn ATEX 137) en de verplichtingen uit het Warenwetbesluit drukapparatuur.

Bron: Sdu HSE

Lees meer over veilig werken in explosieve atmosferen: Sdu HSE – Gevaarlijke stoffen en Brzo

Reageren is niet mogelijk.