WHO: Burn-out blijft geregistreerd als ‘werkfenomeen’

0

GEZONDHEID – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt bij de communicatie over de herziene lijst International Classification of Diseases (ICD-11), dat meldt de NOS. Burn-out is door de WHO niet gedefinieerd als beroepsziekte maar als een ‘werkfenomeen’. Wel heeft de WHO de definitie van een burn-out uitgebreid.

Op haar website schrijft de WHO hierover in een verklaring: ‘Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon. It is not classified as a medical condition.

WHO-definitie

De nieuwe definitie volgens de WHO is: ‘Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions:

  1. feelings of energy depletion or exhaustion;
  2. increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job;
  3. and reduced professional efficacy.

Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.

Aan de WHO-lijst zijn wel aandoeningen als dwangmatig seksueel gedrag, gameverslaving en online-gokverslaving toegevoegd. Transgender-zijn is op de nieuwe lijst geen psychische stoornis meer, maar een lichamelijke conditie. De ICD-11 vervangt per 1 januari 2022 de huidige ICD-10. Burn-out wordt ook al vermeld in ICD-10.

NVAB-richtlijn

In Nederland is de definitie van burn-out sinds 2011 opgenomen in de richtlijnen van bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De richtlijn voor bedrijfsartsen, de NVAB-richtlijn Psychische problemen, is herzien. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) verwacht de herziening voor de zomer te publiceren In de richtlijn staan gespreksadviezen voor bedrijfsartsen om mensen met burn-out naar herstel en terugkeer naar werk te begeleiden, en om met werkgevers te adviseren over een passende aanpak.

Bron: NOSNVABWHO

Meer informatie over psychosociale arbeidsbelasting en beroepsziekten? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform?
Vraag hier een gratis demo aan!

Reageren is niet mogelijk.