VORM straft bouwvakkers na wangedrag bouwplaats

0

ARBEIDSVEILIGHEID – VORM heeft drie bouwvakkers gestraft voor wangedrag op een bouwplaats in Amsterdam. Dat heeft het bouwbedrijf woensdag in een reactie op zijn website laten weten. De drie moeten een veiligheidsopleiding volgen en krijgen een taakstraf.

De drie mannen gingen onlangs zeer gevaarlijk te werk bij het hijsen van een betonplaat op een bouwplaats in Amsterdam. VORM zegt de drie ‘op gepaste wijze’ te hebben gestraft. Een van de mannen liet zich op grote hoogte verplaatsen op een betonblok hangend aan een hijskraan. De acties zijn gefilmd door omstanders en gedeeld op sociale media. Op de filmpjes is te zien dat de man wel aangelijnd was. De video is veel gedeeld, en becommentarieerd, op sociale media.

Geen oplossing

De timmerlieden en een kraanmachinist zijn in dienst bij onderaannemers die VORM inhuurt. Hoewel hun gedrag levensgevaarlijk was en onacceptabel heeft het bedrijf besloten hen niet weg te sturen van de bouwplaats. ‘Wegsturen is niet de oplossing, wij hebben de oplossing gezocht in het realiseren van een gedragsverandering. De beelden van vanochtend stelde mij zeer teleur, mede gezien de vele inspanningen die wij dagelijks doen om de bouw veilig te houden’, aldus Daan van der Vorm, directeur eigenaar van VORM.

Filmpjes

Onlangs doken een aantal filmpjes op waarin de gevaarlijke capriolen van de bouwvakkers en hijskraanmachinist goed zichtbaar zijn. Direct nadat het incident plaatsvond is besloten niet te kiezen voor de weg van de minste weerstand, ‘want daar leren de heren niets van’ zegt Van der Vorm. ‘We zijn met hen in gesprek gegaan over de onveilige werksituatie die zij hebben gecreëerd voor zichzelf en anderen. De heren zijn zich kapot geschrokken en realiseren zich nu dat zij speelden met levens.’ De bouwvakkers zijn daarom verplicht tot het volgen van een veiligheidsopleiding en het uitvoeren van een taakstraf.

Gedragsverandering

In de bouw gelden strenge veiligheidsvoorschriften voor werknemers en bezoekers, die noodzakelijk zijn omdat er nog jaarlijks veel te veel doden vallen in de bouwsector, stelt het bouwbedrijf. Gedragsverandering is noodzakelijk om werknemers en bezoekers te doordringen van deze risico’s en hun eigen invloed hierop. De toegepaste taakstraf, onbezoldigd – dus in hun eigen tijd – andere medewerkers op de bouwplaats aanspreken op onveilige werksituaties, moet een voorbeeld stellen voor alle bouwplaatsmedewerkers.

Bron: Vorm, video

Meer informatie over veilig werken op hoogte? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!

Reageren is niet mogelijk.