Wereldwijd sterven jaarlijks bijna twee miljoen mensen door werkgerelateerde ziektes en ongelukken, schrijven de Verenigde Naties (VN) in een rapport. Vooral lange werktijden vormen een belangrijke doodsoorzaak.
Het onderzoek gaat over de periode van 2000 tot 2016 en bevat dus niet de impact van de coronacrisis op werkomstandigheden. De VN denken wel dat de pandemie de situatie heeft verergerd
Lange werktijden
Zoals de WHO ook al eerder meldde, is overwerk een bijzonder grote en stijgende risicofactor. Zowat 750.000 sterfgevallen hielden volgens de VN-studie verband met het presteren van overuren. Deskundigen waarschuwen dat de toestand door de coronacrisis nog kan verergeren. Vervuiling van de lucht met onder meer fijnstof, gas en dampen was volgens experts verantwoordelijk voor 450.000 doden.
Schokkend
„Het is schokkend om te zien dat zoveel mensen letterlijk worden gedood door hun werk”, zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). „Het rapport is een wake-upcall aan landen en bedrijven om de gezondheid en veiligheid van werknemers te verbeteren.”
De WHO meldde ook een positieve trend: wereldwijd daalde het aantal door het beroep veroorzaakte sterfgevallen ten opzichte van het inwoneraantal tussen 2000 en 2016 met zowat 14 procent. Dit kan teruggevoerd worden op verbeteringen voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.