ISZW geeft vleesverwerkers 47 waarschuwingen voor onveilig werken

0

HANDHAVING – Uit een controle van de Inspectie SZW bij vijf vleesverwerkers zijn 47 waarschuwingen voor onveilig werken gegeven en is in vier gevallen een deel van de productie stilgelegd. Vier van de vijf bedrijven hebben eerder al een boete gekregen.

Arbeidsomstandigheden

De overtredingen varieerden van het niet dragen van de verplichte beschermende kleding in de vleessector tot het ontbreken van afschermingen en andere vereiste veiligheidsvoorzieningen. Ondanks een goed georganiseerde branche, met een eigen risico-inventarisatie en -evaluatie(RI&E), arbocatalogus en aanvullende afspraken ten aanzien van de arbeidsomstandigheden, was het veiligheidsbewustzijn niet erg groot, aldus de Inspectie SZW

Urenregistratie

Ook op het terrein van eerlijk werken constateerde de Inspectie SZW overtredingen. Bij de controles zijn medewerkers van twintig verschillende uitzendbureaus bevraagd. Bij een aantal vleesverwerkers was de urenregistratie onvoldoende. De Inspectie vermoedt dan ook dat de werknemers te lange werkdagen maken. In sommige gevallen was er zelfs sprake van nachtarbeid terwijl dat niet bleek uit de arbeidstijdenregistraties.

Uitzendbureaus

Bij één vleesverwerker onttrok een werknemer zich aan de controle door snel te verdwijnen. De Inspectie denkt dat deze werknemer niet in Nederland mag werken. Het bedrijf is gesommeerd om gegevens van deze medewerker aan de Inspectie te overhandigen. De uitzendbureaus die personeel leverden aan de vleesverwerkers zullen de komende tijd door de Inspectie op onderbetaling, de tewerkstelling van vreemdelingen en specifieke wetgeving gericht op uitzendbureaus worden gecontroleerd.
Van de controles bij de vleesverwerkers is door de inspectiedienst een video gemaakt.

Bron: Persbericht Inspectie SZW, video

Meer informatie over machineveiligheid? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!

Reageren is niet mogelijk.