Werkgevers mogen op eigen initiatief sneltesten (met name antigeentesten) inzetten voor eigen personeel. Dat schrijft minister De Jonge (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) waarin hij de huidige situatie rondom Covid-19 beschrijft. Om sneller en massaler op corona te kunnen testen, komen er zeven XL-testlocaties met sneltesten. Bedrijven mogen ook zelf sneltestfaciliteiten gaan inrichten onder bepaalde randvoorwaarden.
Landelijke richtlijn
‘Het RIVM ontwikkelt een Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI-) richtlijn die onder andere ingaat op de eisen rondom het testen onder medisch toezicht (bijvoorbeeld de bedrijfsarts), melding van (positieve) uitslagen aan de GGD, veiligheidseisen, informatieplicht, het goed duiden van de uitslag van de test en scholingsvereisten bij de afname van testen. ‘Daarmee krijgen initiatieven gericht op het open houden van het maatschappelijk en economisch leven de ruimte en kunnen werkgevers en werknemers erop vertrouwen dat de kwaliteit en veiligheid van de testen gegarandeerd is’, schrijft de minister.
Drie miljoen testen per maand voor bedrijven
Werkgevers voeren de sneltesten zelf en op eigen initiatief uit. Voorlopig zullen alleen mensen met klachten getest worden. Vanaf nu worden vier miljoen testen per maand ingekocht en beschikbaar. Hiervan reserveert De Jonge drie miljoen testen per maand voor bedrijven. Hij schrijft dat dit voldoende moet zijn voor iedere werkgever die een eigen testfaciliteit wil oprichten en daarbij kan voldoen aan de LCI-richtlijn.
Voor werkgevers en instellingen in de zorg bestaat reeds de mogelijkheid om via het Landelijke Coördinatiepunt Hulpmiddelen (LCH) hulpmiddelen te bestellen. Het kabinet gaat een loket inrichten voor werkgevers in niet-zorg sectoren. Bij dat loket kunnen ze de centraal ingekochte sneltesten afnemen, mits wordt voldaan aan alle voorwaarden. Dit loket moet begin december operationeel zijn. Bedriijven kunnen volgens de minister met de geldende en toekomstige richtlijnen aan de slag te gaan met inkopen en uitvoeren van sneltesten. De centraal ingekochte voorraad antigeentesten moet voldoende zijn voor honderdduizend per dag vanaf januari 2021.
Veilig testen
Volgens het geldende testbeleid moeten de testen veilig worden afgenomen zoals: onder medisch toezicht, werken met persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s), biosafety, geschoold personeel. Ook zal geborgd worden dat er hertesten plaatsvinden als dat nodig is (in verband met vals negatieven en vals positieven). Verder moet er adequaat toezicht zijn op het testen en het testproces.
Instemming ondernemingsraad
VNO-NCW heeft een vraag en antwoord pagina gepubliceerd op zijn website. De werkgeversorganisatie benadrukt dat het belangrijk is dat een test nooit mag worden opgelegd aan medewerkers. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft instemmingsrecht bij vaststelling of wijziging van een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zonder instemming zal het lastig worden een verplichting in te voeren. Voor tijdelijke maatregelen is instemming niet nodig, aldus VNO-NCW
Werkgevers moeten daarnaast ook toestemming vragen aan werknemers, de antigeentest mag niet worden opgedrongen. Medische gegevens van medewerkers worden niet gedeeld met de werkgever, de verwerking van deze gegevens wordt door de (arbo)arts gedaan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.