Alcohol en drugs op het werk

0

Drank en drugs op de werkvloer beïnvloeden meer dan je denkt! Pak het probleem serieus aan. Goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid voorkomt een lelijke kater.

Jouw werknemer gebruikt drugs of alcohol op het werk. Mag je dan een alcohol en drugstest uitvoeren? Of is ontslag mogelijk? Wat je het beste kunt doen, lees je in ons gratis whitepaper. Je krijgt handige tips en voorbeelden uit de jurisprudentie. Je leest verder over:

 

• ADM-beleid
• Zorgplicht
• Voorlichting, preventie en begeleiding
• Regels en sancties
• Controle
• 7 tips voor alcohol- en drugstesten
• Wanneer is ontslag mogelijk?
• 10 x jurisprudentie over drank en drugs op het werk
• ADM-beleid en de OR

Download whitepaper

Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Een werknemer met een alcohol- of drugsprobleem is minder productief, verzuimt vaker en vormt een veiligheidsrisico voor zichzelf en zijn collega’s. Een alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) is dan ook een absolute must voor een werkgever.

Zorgplicht

Elke werkgever is wettelijk verplicht om werknemers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Bij het gebruik of onder invloed zijn van alcohol of drugs werkt dit twee kanten uit. Werkgevers dienen te voorkomen dat een gebruiker een gevaar vormt voor zijn collega’s. Tegelijkertijd dient de werkgever de gebruiker tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Voorlichting, preventie en begeleiding

Met duidelijke regels voorkom je veel ongewenste situaties. Een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid bestaat echter niet alleen uit verboden en sancties, maar is ook gericht op voorlichting, preventie en begeleiding. Belangrijk hierbij is het om alcohol- en drugsproblemen bespreekbaar te houden. Verder is het raadzaam om medewerkers met een leidinggevende functie te trainen in het herkennen van een alcohol- of drugsprobleem.

Bloed- of speekseltest

Wist je dat het testen op het gebruik van alcohol of drugs door een blaastest of het afnemen van bloed of speeksel in beginsel niet is toegestaan? Er gaan echter stemmen op om hierin verandering in aan te brengen. Zo pleiten MKB-Nederland en VNO-NCW ervoor om ook werkgevers in de chemische industrie en maakindustrie bevoegdheden te geven, waarmee zij ook een alcohol- en drugstest op het werk kunnen uitvoeren.

Jurisprudentie

Ontslag vanwege alcohol of drugs op het werk gebeurt regelmatig. Soms vechten medewerkers dit ontslag met succes aan. Met goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid weet je als werkgever precies waar je op moet letten.

Download whitepaper

Wil jij ook aan de slag met een adequaat ADM-beleid? Download dan hier het whitepaper ‘Drank en drugs op de werkvloer’. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice via (070) 378 98 80 of klantenservice@sdu.nl, onze collega’s staan u graag te woord!

Over Auteur

Avatar

Reageren is niet mogelijk.