PGS-richtlijn lithiumbatterijen in de maak

0

De PGS-organisatie gaat een nieuwe richtlijn opstellen voor veilige opslag van lithium-ion-batterijen: PGS 37. Het gebruik van lithium-ion batterijen neemt de laatste jaren sterk toe. Dit brengt gevaren met zich mee. Bij brand kunnen er giftige gassen vrijkomen. Op dit moment is er nog maar weinig wet- en regelgeving voor lithium-ionbatterijen.

Buurtbatterijen

De richtlijn zal gaan over twee onderwerpen:

  • hoe je op een veilige manier grote hoeveelheden lithium-ion-batterijen op slaat.
  • hoe je op een veilige manier met buurtbatterijen moet omgaan. Buurtbatterijen zijn aan elkaar gekoppelde lithium-ion-batterijen om energie in op te slaan en vervolgens om elektriciteit te leveren.

Andere handleidingen

Het PGS-team dat de PGS-richtlijn gaat schrijven start volgende maand. Verwacht wordt dat het ongeveer anderhalf jaar zal duren voordat het team klaar is. In de tussentijd kunt u de handleidingen raadplegen van de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Rotterdam Rijnmond en het LIOGS (zie hieronder). Zij beschrijven hierin hoe u lithium-ion-batterijen veilig kunt opslaan.

Omgevingswet

Als de PGS-richtlijn klaar is, zal de Omgevingswet naar de richtlijn gaan verwijzen. Ook de Arbeidsomstandighedenwetgeving zal naar maatregelen in de PGS 37 gaan verwijzen. De PGS-richtlijn is dan een belangrijk middel om aan de wetgeving te voldoen.

Handreikingen

De genoemde handreikingen zijn te vinden op de website van het IFV:

Bron: Gevaarlijke Lading

Lees meer over jurisprudentie rond opslag gevaarlijke stoffen op Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.

Reageren is niet mogelijk.