EU – Het Europees Parlement heeft dinsdag het voorstel gesteund om in 2021 te stoppen met het twee keer per jaar verzetten van de klok. Wel moeten de EU-lidstaten hun keuze voor de zomer- of wintertijd afstemmen om de interne markt niet te verstoren.
EU-lidstaten die de zomertijd als standaardtijd willen, verzetten op de laatste zondag van maart 2021 voor het laatst de klok. Gaat de keuze uit naar de wintertijd als standaardtijd, dan wordt de klokt voor het laatst verzet op de laatste zondag van oktober 2021. Het wetsontwerp werd aangenomen met 410 stemmen voor, 192 tegen en 51 onthoudingen.
Interne markt
De EU-lidstaten moeten hun keuze voor de zomer- of wintertijd met de Europese Commissie afstemmen om ervoor te zorgen dat de interne markt niet wordt verstoord als landen voor verschillende tijden kiezen. De eerste afspraken voor het gelijkstellen van de zomer- en wintertijd in de EU-lidstaten werden gemaakt in 1980. Tot die tijd hanteerden landen hun eigen nationale tijd. Vanwege de wisselende tijden- en schema´s koos de EU voor een geharmoniseerde aanpak binnen de interne markt. Volgens de huidige richtlijn moeten EU-lidstaten op de laatste zondag van maart overschakelen naar de zomertijd en terugschakelen naar de standaardtijd op de laatste zondag van oktober.
Bron: Europees Parlement
Lees meer over de effecten van of zomertijd of wintertijd op gezond en veilig werken in het Safety! artikel (alleen voor abonnees): Biologische klok speelt grote rol veiligheid en gezondheid
Meer informatie over gezond en veilig werken?
Ga naar Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.