• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Webshop
  • Contact

HSE

Alle informatie over veiligheid

  • Arbeidsomstandigheden
    • Arbobeleid
    • PSA
    • RI&E
    • Wet- en regelgeving
    • Fysieke belasting
    • Gedrag en cultuur
    • Werkmilieu
    • Werkplekinrichting
  • Veiligheid
    • Gevaarlijke stoffen
    • Veiligheidsbeleid
    • Arbeidsmiddelen
    • Bedrijfsnoodorganisatie
    • PBM
  • Omgeving
    • Milieu
    • Transport
  • Downloads
  • Podcasts
  • Blog
  • Sdu HSE

Opinie Coronabesmettingen in de vleessector

24 november 2020 door Rob Poort Bureau Poort

Het wil maar niet ophouden. En dan bedoel ik de besmettingen bij de vleesverwerkende bedrijven. Bij de zogenoemde eerste coronagolf werden enkele vleesverwerkers in Brabant en Gelderland gesloten  nadat tientallen werknemers besmet bleken te zijn met het coronavirus. Tijdens de tweede golf werd  begin november bij een vleesverwerker in het Limburgse Nuth bijna de helft van de 225 werknemers positief getest op corona. De Veiligheidsregio had een week eerder de productie al stilgelegd toen bleek, dat 41 werknemers een positieve uitslag gaven. Het NOS-bericht constateerde, dat het aantal dus nog flink was opgelopen en volgens 1Limburg was het precieze aantal besmettingen niet bekend.

All-in contracten

De werknemers werden in het bericht keurig aangeduid met medewerkers, maar het gaat hier om zogeheten arbeidsmigranten, in het buitenland geronselde mensen die hier een boterham proberen te verdienen omdat dat in het thuisland wat moeilijker is. Dat gebeurt vaak via all-in contracten, waarbij huisvesting en vervoer van en naar het werk geregeld is. De contractanten zijn ook niet in dienst van de vleesverwerker maar ingeleend via vaak verschillende uitzendbureaus. In het geval van Nuth bleek het “bron en contactonderzoek” een ingewikkelde klus. Maar gelukkig kwam de vleesverwerker in actie: er wordt intensiever schoongemaakt en er komt toezicht op de huisvesting en het vervoer van de medewerkers.

‘Intensiever schoonmaken’

Dat de vleesverwerker intensiever gaat schoonmaken lijkt mooi, maar geeft ook te denken. Het gaat immers om een bedrijf, dat gezien haar activiteiten de hygiëne van personen en middelen toch zonder meer hoog in het vaandel moet hebben staan. Of sterker nog: het moet de hoogste prioriteit hebben. Zo niet, dan zou de kwaliteit van de producten te wensen over laten. Dat lijkt me niet echt waarschijnlijk, dus ik ga er maar van uit, dat het intensiever schoonmaken een redelijk loze kreet is. En dat geldt ook min of meer voor het toezicht op de huisvesting en het vervoer. We hebben dat immers ook gezien bij de eerste golf: deze ingeleende werknemers waren – en zijn – vaak slecht en vooral klein behuisd en werden met zoveel mogelijk mensen tegelijk in busjes naar de bedrijven gebracht. Maar dat nieuws was toen wellicht nog niet tot Nuth doorgedrongen.

Amper sluitingen na ‘serieuze’ besmettingen

Ingrijpen kan als er sprake is van een (zoals premier Rutte dat noemt: serieuze) besmetting op de werkvloer. Als de GGD een cluster constateert, kan die de Veiligheidsregio adviseren, het bedrijf twee weken te sluiten. Maar een journalist had een rondgang gemaakt langs de 15 Veiligheidsregio’s en van sluiting was de afgelopen maanden nauwelijks sprake geweest. Er waren wel bedrijven gedwongen gesloten, maar dat betrof vooral de horeca en een enkele winkel. Merkwaardig is, dat sluiting van een bedrijf door de veiligheidsregio wordt gedaan. De Inspectie SZW speelt hierin niet of nauwelijks een rol. Daar waren sinds het begin van de coronacrisis medio september zo’n 3500 meldingen binnengekomen over werkgevers die het minder nauw namen met de coronarichtlijnen. Het ging bijvoorbeeld om de anderhalve meter of zieke medewerkers die aan het werk waren. In een enkel geval leidde dit tot een boete, omdat de Inspectie in beginsel eerst een waarschuwing geeft.

Duidelijke waarschuwing voor de sector

Maar die had de vleessector eigenlijk al op 23 mei van dit jaar gekregen. Toen stuurde de Inspectie SZW, samen met de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), een brief aan de grote kippen en vleesslachterijen om hen – nogmaals – te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. In de brief stonden de maatregelen die moesten worden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zo de eigen medewerkers en toezichthouders van de diensten te beschermen. Opgemerkt werd dat de door het RIVM noodzakelijk geachte voorschriften nog te vaak niet worden gevolgd. Dat moest op de kortst mogelijke termijn veranderen. Dit lijkt me toch een heel duidelijke waarschuwing voor de sector. Maar die is misschien niet door iedereen zo opgevat.

Filed Under: Blog, Coronavirus, Handhaving, Persoonlijke beschermingsmiddelen Tagged With: Corona, veiligheid, veiligwerken, vleessector, vleesverwerkende industrie

Reageer
Vorige artikel
Dekt Veiligheidscultuur de lading nog wel?
Volgende artikel
AP waarschuwt bedrijven voor meten temperatuur werknemers

Reader Interactions

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

Primary Sidebar

DOWNLOADS

Gratis toegang tot Practice Note over Elektrische Veiligheid

Gratis Whitepaper ‘Machineveiligheid: Niet-voltooide machines’

Gratis Whitepaper: De Noodzaak van de Noodstop

BEKIJK MEER DOWNLOADS...

Footer

Over HSE Actueel

  • Kennisplatform
  • LinkedIn
  • X
  • Contact

Meer HSE

  • Demo portal Sdu HSE
  • Adverteren
  • Colofon

HSE-producten

  • Sdu HSE
  • JES! ESG
  • Chemiekaarten
  • Toxic

Redactieadres

Lefebvre Sdu
Redactie HSE Actueel
Hoofdredacteur:  Sandra Bergman
Postbus 20025
2500 EA Den Haag

Bezoekadres
Lefebvre Sdu
Maanweg 174
2516 AB Den Haag

Powered by Lefebvre Sdu

lefebvre SDU